Willetton Library upgrade - phase 2

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

Towards the end of 2019, the City undertook phase one of community consultation for the library upgrade, seeking feedback from library users and community groups as to what they see as important features in any modern library.

Willetton Library was transformed into an engagement hub with visual signage on entry and floor decals leading to an interactive engagement space. The engagement was promoted through the local newspapers, to the 25,000 library eNewsletter subscribers and through the City’s social media platforms, reaching over 13,000 people online.


Three-quarters of participants expressed the importance of maintaining a contemporary book collection for borrowing and reading, as well as having flexible and peaceful spaces to collaborate and study. Feeling connected and welcome to use the library as a place to interact and spend time with friends was of particular importance to library patrons.


Over the three week engagement period, there were 4,376 visits to Willetton Library. From these visits 2630 pieces of feedback were collected at the engagement hub and 211 surveys were completed online. The feedback provided in phase one formed the basis of the concept plan we are now sharing with you.



During May, we consulted our community again on the proposed design concept for the library.

The community consultation was conducted online due to library closures during the COVID-19 pandemic. Our community embraced this opportunity with open arms and lent their voice with a creative and positive spirit to help us shape the future of Willetton Library.

With Council’s approval to proceed, we now start putting the ideas into action - aiming to commence building works in the early half of 2021.

The community feedback received will guide the final design concept, including carefully considering library shelves and layout so that finding books is easy. Key feedback also included having shaded spots outside to relax in the open air and ensuring noise levels are minimised to reduce impact on other areas of the library.

Towards the end of 2019, the City undertook phase one of community consultation for the library upgrade, seeking feedback from library users and community groups as to what they see as important features in any modern library.

Willetton Library was transformed into an engagement hub with visual signage on entry and floor decals leading to an interactive engagement space. The engagement was promoted through the local newspapers, to the 25,000 library eNewsletter subscribers and through the City’s social media platforms, reaching over 13,000 people online.


Three-quarters of participants expressed the importance of maintaining a contemporary book collection for borrowing and reading, as well as having flexible and peaceful spaces to collaborate and study. Feeling connected and welcome to use the library as a place to interact and spend time with friends was of particular importance to library patrons.


Over the three week engagement period, there were 4,376 visits to Willetton Library. From these visits 2630 pieces of feedback were collected at the engagement hub and 211 surveys were completed online. The feedback provided in phase one formed the basis of the concept plan we are now sharing with you.



During May, we consulted our community again on the proposed design concept for the library.

The community consultation was conducted online due to library closures during the COVID-19 pandemic. Our community embraced this opportunity with open arms and lent their voice with a creative and positive spirit to help us shape the future of Willetton Library.

With Council’s approval to proceed, we now start putting the ideas into action - aiming to commence building works in the early half of 2021.

The community feedback received will guide the final design concept, including carefully considering library shelves and layout so that finding books is easy. Key feedback also included having shaded spots outside to relax in the open air and ensuring noise levels are minimised to reduce impact on other areas of the library.